Hingstar

Proposition för årets bruksprov (2021) hittar du här!

Som stoägare har du nu möjlighet att i lugn och ro gå igenom de hingstar som är tillgängliga inom svensk ridponnyavel. För varje hingst som har löst licens ska det finnas ett faktablad. Detta blad innehåller bland annat information om vart man ska vända sig för att beställa hingsten, om den är i tävlingsverksamhet samt hur mycket det kostar att använda hingsten i form av olika avgifter (språng, 90-dagars, fölavgift etc). En del hingstar har ett rabattsystem för vissa ston t ex. Även detta anges på faktabladen.

Observera att faktablad läggs ut så snart licensen är klar att utfärda, dvs så snart licens är begärd samt att provsvar med avseende på EVA och CEM är redovisade till registratorn. Sidan uppdateras regelbundet.
Faktablad finns endast på svenskstationerade hingstar och hingstar på importsemin.
För de hingstar som går på ett-sto-licens – kontakta spermaimportören/hingsthållaren för mer information om vad som gäller. De ett-sto-licenshingstar som finns i listan är granskade sedan tidigare och har fått ok från nämnden att användas. Där löser/betalar man ett-stolicens själv vid intresse. Att de finns med i listan är för att underlätta för stoägare som i de fallen inte behöver samla fakta och ansöka till avelsnämnden, utan det är bara att betala licensavgiften så är det ok.
Vill man använda en annan ”yttre hingst” så kontakta avelsrådet som då behöver ha in info/fakta/meriter om hingsten för att kunna godkänna honom.

Aktuella hingstar godkända för avel hittar du här