Information till stoägare

Du har bestämt dig för att ta föl på ditt sto.


Seminering

När du vet vilken hingst du vill använda kontakta hingstägaren samt den seminstation som du vill anlita. Vill du ha tips om stationer? Här finns en lista över de stationer som anslutit sig till språngrulla.
Skicka också uppgifter vad det gäller stoets namn regnr. stam och dina kontakt och adressuppgifter till hingsthållaren.

När ditt sto kommit i brunst och det är lämpligt att lasta och åka till seminstationen – ta med passet. Utöver uppgifter från pass brukar seminstationen även behöva uppgifter om tidigare fölning och ev andra avvikelser. Om stoet ska lämnas är det också ett önskemål om att veta maskstatus/avmaskning och hur hon fungerar på bete andra ston/föl.

Det vanligaste är att stationen sen kontaktar hingsthållaren, men förbered så att du själv har kontaktuppgifterna och vet vilka dagar och tider som gäller för samling. Likaså att du säkert vet att transporterna stämmer just till den seminstation du valt.

Efter brunst och seminering kontrolleras sen stoet ca 17 dygn efter ägglossning (strax före ev. nästa brunst). Om stoet skulle råkat få två ägg befruktade kan nu en duktig seminveterinär klämma bort en av fosterblåsorna då tvillingdräktigheter inte är önskvärt hos hästar.

Dräktig på 17 dygn ? Se nu  till att stoet får det lugnt och skönt de första månaderna. Viktigt fram till att fostret har hittat sin plats i livmodern vilket sker runt dag 35.


Efter fölning – ska resultatet rapporteras.

SH (Svenska Hästavelsförbundet) har sammanställt information om hur stoägare ska gå tillväga för att rapportera resultat av betäckning till avelsorganisation och hingstägare.
Resultat av betäckning kan numer också rapporteras via webben, det görs här!
Alla resultat är lika viktiga, oavsett om det blev ett levande föl eller inte!

En lättöverskådlig ordning är:
1. Resultatet av betäckningen ska meddelas avelsorganisation och hingstägare så fort detta är känt
2. Rapport om resultat av betäckning kan skickas in via webben på http://www.blabasen.se/sh/sto/ eller via post till aktuell avelsorganisation.
3. Hingsthållaren skickar registreringsunderlaget till stoägare när du meddelat att ett levande föl har fötts.
4. Påbörja ansökningen om ett hästpass. Vilka handlingar som behövs hittar du under Pass och Registreringar.


Fölning  och tiden efter

– matnyttiga tips från seminveterinär Henrik Nyberg. (här)


Spermaimport eget sto

Om du tänkt använda hingst som ej har licens/livstidslicens i Sverige via tex. ASRP måste du ansöka om enstolicens för att registrera fölet.
Avelsvärdering ska göras teoretiskt om det inte är gjort sen tidigare. Se hingstförteckning  2019 vilka importspermahingstar som redan är teoretiskt godkända.

Du skickar alltid in en ansökan oavsett om den teoretiska avelsvärderingen är gjord eller ej samt att du ska betala in en enstolicens, kostnad se nedan.

Ansökan om enstolicens hittar du här

Om den teoretiska avelsvärderingen inte är gjord är det vissa kontroller och efterforskningar som måste göras.

Nummer ett är att hingsten ska lämna sperma på en godkänd EU-station.  Övrigt upplysningar som du som stoägare måste ta fram vid en nyansökan är:

  • Vilket ursprungsförbund är hingsten godkänd i och när?
  • Kopia på fullständig härstamning (första sidan i passet).
  • Kopia på bruksprovsresultat -originaldokument eller från officiell hemsida.
  • Kopior på ev. egna tävlingsresultat ev. avkommor samt övriga meriter man vill åberopa. (Bilagorna ska finnas på originalspråk samt översatta till svenska eller engelska)

LICENSKOSTNAD FÖR ENSTOLICENS

Ansökan inlämnad senast 31/8 semineringsåret                                                     : 500kr
Ansökan inlämnad retroaktivt fram till 1/9 året då fölet föds                                    : 800kr