Till dig som vill ta föl på ditt sto


Inför seminering

När du vet vilken hingst du vill använda kontakta hingstägaren samt den seminstation som du vill anlita. Vill du ha tips om stationer? Här finns en lista över de stationer som anslutit sig till språngrulla. Skicka uppgifter vad det gäller stoets namn regnr. stam och dina kontakt och adressuppgifter till hingsthållaren.

När ditt sto kommit i brunst och det är lämpligt att lasta och åka till seminstationen – ta med passet. Utöver uppgifter från pass brukar seminstationen även behöva uppgifter om tidigare fölning och ev andra avvikelser. Om stoet ska lämnas är det också ett önskemål om att veta maskstatus/avmaskning och hur hon fungerar på bete andra ston/föl.

Det vanligaste är att stationen sen kontaktar hingsthållaren, men förbered så att du själv har kontaktuppgifterna och vet vilka dagar och tider som gäller för samling. Likaså att du säkert vet att transporterna stämmer just till den seminstation du valt.

Efter brunst och seminering kontrolleras sen stoet ca 17 dygn efter ägglossning (strax före ev. nästa brunst). Om stoet skulle råkat få två ägg befruktade kan nu en duktig seminveterinär klämma bort en av fosterblåsorna då tvillingdräktigheter inte är önskvärt hos hästar.

Dräktig på 17 dygn? Se nu till att stoet får det lugnt och skönt de första månaderna. Viktigt fram till att fostret har hittat sin plats i livmodern vilket sker runt dag 35.


Resultat av betäckning ska rapporteras.

SH (Svenska Hästavelsförbundet) har sammanställt information om hur stoägare ska gå tillväga för att rapportera resultat av betäckning till avelsorganisation och hingstägare. Resultat av betäckning kan numera även rapporteras via webben, det görs här! Alla resultat är viktiga, oavsett om det blev ett levande föl eller inte!

En lättöverskådlig ordning är:
1. Resultatet av betäckningen ska meddelas avelsorganisation och hingstägare så fort detta är känt
2. Rapport om resultat av betäckning kan skickas in via webben på http://www.blabasen.se/sh/sto/ eller via post till aktuell avelsorganisation.
3. Hingsthållaren skickar registreringsunderlaget till stoägare när du meddelat att ett levande föl har fötts.
4. Påbörja ansökningen om ett hästpass. Vilka handlingar som behövs hittar du under Pass och Registreringar.

Translate »