Vad är en Svensk Ridponny?

En ridponny är en ponny vars avelsmål är baserat på dess egenskaper. För att få kallas Svensk Ridponny ska ponnyn vara grundstambokförd i ASRP och vara fallen efter en hingst som ASRP har godkänt eller efter en godkänd hingst från en stambok som ASRP har erkänt.

Svensk Ridponny är uppbyggd av ett antal raser som ASRP har erkänt. Raserna är Connemara, New Forest, Russ, Dartmoor, Welsh Cob och halvblod som grundmaterial.

Som förädlare räknas Engelskt, Angloarabiskt, Arabiskt fullblod, Shagyaarab, redan konsoliderad Ridponny samt welsh sek A, B och C.

Målet med aveln är en ridponny av ädel, varmblodig typ med hög ridbarhet och en mankhöjd ej överstigande 148 cm. Ponnyn ska vara av en internationell sport/tävlingstyp och vara väl lämpad för hoppning, dressyr, fälttävlan och övrig bruksverksamhet.

Naturligtvis är vi måna om att även den presterande ponnyn ska ha vissa grundkvalitéer såsom en god exteriör och ett bra huvud.

Rasen har uppkommit för att entusiastiska ponnymänniskor ville ta tillvara de duktiga tävlingsstona och använda dem i prestationsavel. Dessa ston var många gånger korsningar mellan ponny och fullblod eller ponny/halvblod. Några av stona saknade stam men med tillräckligt hög prestationsförmåga ansågs även dessa ha ett avelsvärde.

Med en öppen stambok där stona tillåts att klättra upp ett pinnhål för varje generation som de betäcks med en godkänd hingst finns det inom ridponnyaveln i dag möjlighet att ta tillvara de bästa individerna genom ett väl genomtänkt system. Med våra svenska tävlingsston som grund och ett tillskott av importerade kvalitétsponnyer har vi idag en konkurrenskraftig ridponnyavel som är på god väg att mäta sig med det bästa på den internationella marknaden.