Fölbedömningar via SWB- Inför 2019
Snart är säsongens föl här och att visa sitt föl är ett bra mål för oss som ridponnyuppfödare under sommarmånaderna. Det ger bra träning av det mest grundläggande som vi kan göra med våra föl. Borsta, leda, putsa, schamponera och åka hästtransport. Och till på köpet får vi sen en fingervisning från en kvalificerad domare – vad blev det för resultat av kombinationen vi gjort? Men ha i åtanke att fölet är en växande individ i allra högsta grad, så vad vi ser på visningsdagen är bara ett delmål till vad som sen ska bli.
Något att tänka på som säkert skicka protokollen efter visningen till hingstägarna, uppskattas av säkert.! Desto fler som visar sina föl desto snabbare kan du, hingstägarna, avelsråd och vår förening läsa av säsongens nya ridponnygeneration.
Beskrivning hur en fölbedömning kan gå till. Utrustning och klädsel
Se till att ha tränat med just den grimman som du ska visa fölet i så att det inte blir en nyhet. Den
måste sitta bra för ett motvalls föl är aldrig en bra början. Det är bra om grimman har ett pannband,
men om du väljer att ha en vanlig grimma, ta helst av den när du släpper fölet då den annars lätt kanar ner på halsen och stör fölet. Stoet i sin tur ska alltid vara tränsat. Ett tips är att ha karbinhakar på tyglarna så att det blir lätt att ta av och på.
Sto och föl bör alltid flätas. Det kan vara ett litet företag i sig med att fläta ett litet föl, men med lite tålamod och list brukar det gå bra. Putsa lite med sax runt huvud och hovskägg.
På varmblodens visningar är det kutym att ha ljusa/vita byxor (ej ridbyxor) samt blå/mörk långärmad tröja. Glöm inte att ha springskorna på. Hjälm är alltid ett måste.
Nu kan visningen börja
När man kommer fram till visningsplatsen kan det vara bra att ta reda på vart publiken finns och vart domaren står vid bedömningen. I regel är det där emellan som första anhalt är. Om det är möjligt, passa på att se när något av de andra fölen visas. Vid ambulerande gårdsvisning så sker visningen kanske i en paddock inte ridhus. Ta reda på vilket innan.
Planera hur ni ska stå och gå, och vart stoet ska vara i relation till fölet. Du som visar fölet är den som bestämmer och styr vart det är bäst att stoet ska vara. Träna gärna innan med den som ska hålla i stoet på visningen så att ni pratar samma språk och är med på upplägget.
När fölet ställs upp så tittar domaren på fölet oftast från båda sidorna. Försök att inte stå i vägen, då domaren rör på sig, men det viktigaste är hela tiden ha fullt koncentration på fölet (tex lägg inte fokus på eventuella frågor, utan låt den som håller stoet ta det). Helst ska fölet stå med den öppna sidan mot domaren. Men styr då inte för mycket med fölet för det är viktigare att få till en bra resning än att benen står enligt regelboken.
Sen är det dags att röra på sig. Domaren vill se fölet i skritt, bakifrån och framifrån. Ibland ska du även visa traven på samma sätt. Men de flesta vill att du släpper fölet när det är trav på gång. Höger varv gäller och spring då med stoet utmed sargen. Det ska vara raskt tempo, gärna så att fölet ska vara lite osäker och helst vilja springa intill sin mamma. Det gäller att smyga igång tills det stämmer och sen försöka dra på. Det är bra då om den som har lett fölet ger fingervisningar åt den som springer med stoet om man ska lugna sig eller köra på.
Galoppen bedöms med båda lösa. Se till att ni inte stressar föl och sto – de ”runt omkring” kan ibland lägga sig i för mycket. Det är nu ni ska äga situationen, det skadar inte att vara minst tre för att uppfylla just detta. När sedan gångarterna är bedömda och bägge är infångade så skrittar man runt en stund- Då en sista bedömning av skritten brukar ske..
Slappna nu inte av för mycket, man ska hela tiden vara aktiv så länge man är i ringen. Det dröjer sen en stund medan domaren skriver färdigt protokollet. Efter det ska fölet ställas upp igen i samband med att det muntliga omdömet ges. Lyssna och fundera – många domare har stor erfarenhet och vill ge en bra feedback över vad de har sett. Det är givande att filma/spela in omdömmet – mycket av det som sägs blir inte nedskrivet på protokollet.
TIPS
Skritten är alltid en svår gångart att få fram på ett föl. Något som kan vara bra är att visa fölet i ett extra långt grimskaft för att inte störa fölet om den vill gå intill stoet – då släpper du på grimskaftet och går själv någon meter bakom stoets bakdel. – detta tillvägagångssätt kan göra susen.
Linjär beskrivning – Vad är det?
Sedan några år tillbaka har SWB anammat ett linjärt bedömnings-system från övriga Europa för att på ett bättre och effektivare sätt kunna samla in information hur hingstar och ston förärver sig vad det gäller exteriör och gångarter. I den linjära beskrivningen för föl beskrivs 8 exteriöra detaljer vilken i fem oika kryssrutor graderas tex, halsens längd och korsets lutning. Gångarter i sin tur beskrivs på samma sätt i sex olika punkter. Två för varje gångart bla. steglängd och elasticitet
Poängbedömning återstår
På protokollets andra halva kommer en ”nästan vanlig” poängbedömning liknande 60 poängsskalan. Men här har man slagit ihop de gamla 6 punkterna till två samt lagt till en ny bedömningspunkt – Allmänt intryck.
1 Exteriör (Typ, Huvud hals o bål, Extremiteter) Maxpoäng 10
2 Rörelser Medelpoäng på gångarterna Max 10 (Skritt Trav Galopp vilka även redovisas var för sig)
3 Allmänt intryck (Utvecklingsfas, Allmäntillstånd, Harmoni Utstrålning) Max 10
Summan av ovanstående tre poäng delas på 30 för att få fram en % sats. tex 24,66 p /30 blir då 82,2 %
Allmänt intryck kan ses som en möjlighet för domaren att trycka lite extra på fölets förtjänster. Tex extra bra gångarter eller extra bra typ och konstitution. Den utgör hela 1/3 av poängen du får för fölet. En bra effekt just till föl där en separat exteriör detalj som har med ålder och tillväxt att göra inte påverkar slutsummeringen lika mycket. Till exempel om ditt föl är något överbyggd.
Får du föl i vår och tycker att fölbedömning är något för er?
På vår hemsida www.asrp.se kommer vi i vår ha information hur du anmäler dig, vilka SWB – visningsplatser som kommer finnas tillgängliga och även en länk till SWBs bedömningsreglemente.
Hoppas vi ses runt om i Sverige med våra nya småstjärnor och lycka till. /